"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Starostlivosť o pleť v lete

01.09.2009 22:53

 

Viac ako v ktoromkoľvek ročnom období je práve leto a slnko hroziacim nebezpečenstvom pre našu pleť. Preto je dôležité nezabúdať na jej správne ošetrenie. Určite je dobré vsadiť na pravidelnosť, ktorá sa vypláca.

 

Práve slnečné žiarenie má na svedomí  predčasné starnutie pleti. Výskumy ukázali, že je to až na  90 percent tejto ultrafialovej zložky slnečného žiarenia. Klinické štúdia ukázali, že len 10-15 minútové vystavenie sa slnku už vytvára predpoklad na predčasný vznik vrások. Tento čas trávime na slnku denne. Cestou z práce či na kolieskových korčuliach po meste. Odporúča sa preto používať hydratačné krémy. V súčasnosti už renovovanejší výrobcovia ponúkajú krémy, ktoré obsahujú slnečnú ochranu.  Sú to však prípravky na každodenné použitie. Pamätajme pri ich aplikácií na to, že nie sú určené na dlhodobý pobyt na slnku.

 

Chráňte sa pred UV žiarením

 

 Tou najdôležitejšou súčasťou starostlivosti o pleť v lete, by mala byť predovšetkým ochrana pred nebezpečným ultrafialovým žiarením. Hlavne v čase od 11 do 15 hodiny.  Netreba ani podceniť oblečenie, ktoré kryje pokožku ako sa len dá.

Na trhu je pestrá paleta ochranných prípravkov proti nebezpečnému UV žiareniu. Stačí si len správne vybrať. Základom je vybrať si tie najúčinnejšie.  To znamená, že SPF – sun protector factor by malo mať hodnotu od 50 nahor. Spomínaný faktor alebo číslo, udáva mieru ochrany prípravku pred B zložkou ultrafialového žiarenia. Obsahuje tiež i stupeň ochrany pred spálením, ktoré je ľahko rozoznateľné. Prejavuje sa začervenaním kože, v horšom prípade aj vznikom drobných pľuzgierikoch.  V našich zemepisných podmienkach sa môžeme proti spáleniu slnkm chrániť aj o niečo nižším faktorom.

„Ochranný prípravok pred UV žiarením by sa mal nanášať v dostatočnom množstve, čo sa v praxi dosiahne natretím kože 30 minút pred expozíciou na slnku a tesne pred ňou. Nutnosť opakovaného nanášania ochranného prípravku súvisí s druhom prípravku, dĺžkou pobytu na slnku a vykonávanou aktivitou. Dôležitosť ochrany pred slnkom podčiarkuje i fakt, že ochranné prípravky sú v USA považované za lieky a predpisuje ich lekár,“ upozornil Rastislav Vrabec  z Ústavu lekárskej kozmetiky v Bratislave.

 

Aby bronz vydržal  

 

Recept na dlho opálenú pokožku je jednoduchý. Vyhýbajte sa horúcim vaňovým kúpeľom. Uprednostnite sprchu v príjemnej vlažnej vode. Ako bonus pre svoju opálenú pokožku môžete používať počas, ale aj po letnej sezóne špeciálny sprchový gél, ktorý je určený na ošetrenie pokožky po opaľovaní. Veľmi dobrým doplnkom je aj telový peling, vďaka ktorému získa pokožka pekný vzľad aj s použitím špeciálnej luffa-rukavice. Na pokožku po osušení aplikujte telové mlieko po opaľovaní, vďaka ktorému si vaša pokožka zachová dlhotrvajúcu opálenú pokožku.

 

 

Prirodzene krásna

 

Konečne si môžete aspoň v jednom ročnom období dopriať viac času na seba a zabudnúť na make-up, šminky.. a skoré vstávanie, kvôli úprave zovňajšku. Vďaka blahodarnému slnečnému žiareniu bohaté na vitamíny, avšak, užívanému s mierou , získa vaša pleť krásny opálený vzhľad. Aj tu treba mať na zreteli zhodnotenie typu pokožky. Pokiaľ nemáte problematickú pleť, v lete make-up nie je potrebný. Celkom postačí tónovací krém, ktorý krásne zvýrazní len bronzový nádych opálenej pokožky.  

Ak ste predsa len zástankyňou líčenia, ponúkame vám zopár dobrý typov na letné líčenie. Rozhodne nič nepokazíte jemnými pastelovými farbami, ktoré sú in aj túto sezónu. Na zvýraznenie pier úplne postačí bezfarebný, prípadne i s príchuťou ovocia lesk s trblietkami. Veľmi dobre sa budú vynímať aj v očných tieňoch a vôbec nebudú pôsobiť rušivo. Práve naopak. Zvýraznia a podčiarknu krásu vašich očí.

Nezabúdajte na pery. Pokožka pier je veľmi citlivá a slnko ich značne vysúša. Ak chcete aby boli neustále vláčne a hebké, je dobré používať balzam na pery s ochranným UV filtrom. Suché pery a popraskané pery potrebujú tuk, aby sa zregenerovali. Starým mamám sa osvedčil margarín. Natierajte si ním pery a onedlho budú opäť jemné a hladké.

 

Chick aj vo vode

 

Vyzerať tip-top s nestierateľným make-upom aj pri vode? Sen? Realita. Riešením pre tie z vás, ktoré chcú byť nalíčené aj pri vode je permanentný make-up. Vydrží vám niekoľko rokov a dá sa jednoducho aplikovať v tetovacom salóne. Je bežnou záležitosťou nechať si tetovať obočie, linky na perách a dokonca aj linky na očiach. Rizikom je mierne bolestivá procedúra s ktorou treba rátať.

 

 

Starostlivosť o krk sa vypláca

 

Nielen preto, že krk je úžasným identifikátorom veku, ale tiež aj preto, že si zaslúži rovnakú pozornosť ako starostlivosť pokožky tváre, pier či rúk.  Mlieko dokáže doslova zázraky. Postup je jednoduchý. Do teplého mlieka namočte menší uterák, vyžmýkajte ho a oviňte okolo hrdla.  Nechajte pôsobiť, až kým nevychladne. Krásne zregeneruje a osvieži pokožku citlivú pokožku krku. Výnimočnosť kozieho mlieka ocenili už naši starí rodičia. V súčasnosti sa mu pripisujú zázračné účinky. Nejde však o nič nové a prevratné. Len časom overené kvality. Kozie mlieko má jedinečné zloženie a zo svetových výskumov vyplynulo, že pozitívne pôsobí na ľudský organizmus a pomáha liečiť mnohé civilizačné choroby dnešnej doby. Dokonca bolo spozorované, že organizmus kozy je schopný vytvárať si účinné protilátky a nikdy neochoriete na rakovinu.

—————

Späť