"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Akí sú Francúzi? Romantici v galantnom prevedení.

30.08.2009 23:11

 

Dámy, nie sú to mýty. Potvrdzujem. Muži sú skutočne veľkí romantici. Už len výraz tváre ich prezrádza. Je to v pohľade. Tmavá, snedá tvár. Pozorní a galantní. Disponujú s neuveriteľným šarmom. Prehnané superlatíva? Nemyslím si.

 

 Veď prísť na dohodnuté stretnutie či rande so svojou milou bez červenej ruže je nemysliteľné. Večerať s Francúzmi je zážitkom. Sú neuveriteľní gurmnáni a každé sústo si vedia s pôžitkom vychutnať. Na všetko majú čas a na jedlo zvlášť.  Úplne normálne je prísť do reštaurácie hoc aj hodinu pred polnocou. To je bežná vec, nič výnimočné. Okrem výborného jedla v troch chodoch, znamenitého červeného k atmosfére prispieva aj uvoľnená konverzácia so štipkou bohémskosti. A tá dodáva iskru.

Majú v krvi nenútenú, prirodzenú nevtieravú inteligenciu. Kedykoľvek sa francúzi pustia s turistami do reči snažia sa pomôcť. Niekedy ešte predtým, ako ich vôbec o pomoc požiadate. Ich sympatie si získate, ak sa rozprávate vo francúzštine aj keď lámavo, ale predsa , úprimne sa tomu tešia. Nestresujú, sú v pohode, a užívajú si život v pomalšom tempe. Prirodzene nechajú plynúť svoje emócie aj navonok. Možno aj tak, ako muž v strednom veku, ktorý v metre nastúpil na Place de la Concorde a až po stanicu Charles de  Gaul si schuti zahral na svojej elektronickej gitare. Stačilo len na malú chvíľu zatvoriť si oči a každým pórom  vdychovať  aj takúto atmosféru, ktorú ponúka parížske metro./../

—————

Späť