"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Ako na internet?

08.05.2010 19:55

Aké pripojenie je najlepšie?

 

Surfovať na internete rýchlo a bez výpadkov by už v súčasnosti nemal byť žiaden problém. Slovenský trh ponúka dostatok kvalitných internetových pripojení za historicky najnižšie ceny. DSL, káblové rozvody, WiFi a mobilný internet urobili zo slovenského telekomunikačného trhu džungľu, v ktorej sa pri honbe za najvýhodnejším pripojením možno ľahko stratiť. Ponúkame vám preto prehľad rôznych možností pripojenia do internetu a základné charakteristiky a podmienky používania rôznych programov spolu s ich orientačnými cenami vrátane DPH.

                                                                                              

Na trhu máme niekoľko variant pripojenia internetu – od bezdrôtových wifi, internet cez káblovku či technologie prostredníctvom DSL.

 

 

Typ pripojenia:  DSL-pevná linka                Wifi-bezdrôtové        Káblové rozvody UPC              

 

Provider :            T-Com                                Orange                       Chello

 

                           Slovanet                             T-mobile                    GTS-Slovakia

 

                           GTS –nextra                      O2                              

 

                     

Iní poskytovatelia internetu:

Výhodné pripojenia k internetu poskytujú aj niekoľko desiatok súkromných spoločnosti. Vybrať si môžte z pestrej palety dodávateľov, orientujúc sa podľa ceny , rýchlosťou internetu či ďalších iných doplnkových služieb. Zoznam súkromných providerov internetu nájdete tu:

 

https://katalog.atlas.sk/pocitace-a-mobily/pripojenie-na-internet/

 

 

Pripojenie prostredníctvom DSL

 

Najdostupnejšou možnosťou pripojenia do internetu je pre väčšinu obyvateľov Slovenska DSL. Technológia DSL (Digital Subscriber Line) využíva existujúcu telefónnu sieť na prenos dát a internetové pripojenie je preto teoreticky možné všade tam, kde je zavedená pevná linka.

 

T-COM

Spoločnosť T-Com je ako dominantný hráč na slovenskom telekomunikačnom trhu najväčším poskytovateľom služieb pripojenia prostredníctvom technológie DSL. Pre svojich zázakazníkov ponúka neobmedzený prístup k internetu za „zanedbateľný“ mesačný poplatok 11,95 Eur. V rámci tohoto programu – Mágio, je najviac obľúbený produkt Turbo 2 Plus aj pre jeho rýchlu montáž, vrátane natiahnutia kabeláže priamo až do bytu, samoinštalácia routra a to všetko za prijateľné ceny.

 

Iní poskytovatelia

Pripojenie do internetu pomocou technológie DSL ponúka aj viacero ďalších spoločností, ako napríklad GTS Nextra alebo Slovanet.

Spoločnosť GTS Nextra ponúka vysokorýchlostný internet v piatich programoch s názvom ADSL Doma s rovnakou rýchlosťou (1024 kbps / 256 kbps). Program ADSL Doma je jediný program s agregáciou (1:40) a neobmedzeným počtom prenesených dát.

 

 

Spoločnosť Slovanet má v ponuke dva druhy programov: programy, ktoré si vyžadujú telefónnu prípojku (hlasové služby) a programy, ktoré sa zaobídu bez nej. Do prvej kategórie patrí celkovo sedem programov.

                                        

Wifi – bezdrôtove pripojenia

Tent spôsob pripojenia poskytuje trojica mobilných operátorov – Orange, T-Mobile a O2. Stačí navštíviť autorizované predajne mobilných komunikátorov a vybrať si ponuku šitú na mieru. Je z čoho.

                                        

Orange má v ponuke pre svojich zákazníkov trojicu produktov z radu vysokorýchlsotného FiberNetu Biznis, Plus a VPS. Viac o týchto produktoch nájdete na domovskej srtránke spoločnosti Orange. Okrem toho, k balíku služieb ponúka Orange aj ďalšie extra doplnkové služby k internetu. Ide o tzv. bezpečnostný balík, pevnú IP adresu a reverzný DNS záznam.

 

T-Mobile

Aj spoločnosť T-Mobile má vo svojom portfóliu produktov mobilný internet. Zastupujú ho služby Data Nonstop a Internet Nonstop, využívajúce sieť GPRS-EDGE a HSDPA, ktoré možno vďaka ponúkaným koncovým zariadeniam (modemy a PCMCIA karty) využívať aj s osobným počítačom.

Služba Data Nonstop ponúka teoreticky neobmedzený prístup na internet pri rýchlosti 384 kbps (EDGE) až 1,8 Mbps (HSDPA). Jednou z podmienok využívania tejto služby je však dodržiavanie tzv. "Zásad korektného využívania služieb", ktoré obmedzujú objem prenesených dát na 1500 MB za mesiac.

Rovnaké podmienky a obmedzenia sa vzťahujú aj na službu Internet Nonstop. Táto služba navyše umožňuje aktiváciu služby na dodatočnej karte SIM.

 

O2

Vďaka balíčku O2 data neobmedzene, môžete využívať mobilný  internet môže vďaka nemu využívať každý. Bez ohľadu na typ programu, ktorý v O2 využívate.

 

Káblové rozvody- UPC

Chello

Ďalšou z možností pripojenia sa k internetu je prostredníctvom káblových rozvodov. Túto službu ponúka spoločnosť UPC pod názvom Chello a možno ju využiť tam, kde sú zavedené rozvody káblovej televízie bez nutnosti predplatenia káblovej televízie. Veľkou výhodou programov Chello je ich rýchlosť a skutočnosť, že žiadnym spôsobom neobmedzujú objem prenesených dát. Ich nevýhodou je zas relatívne malá dostupnosť.

 

 

 

 

 

—————

Späť