"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Kľúč k psychickej a duševnej rovnováhe

01.09.2009 22:57

 

Uponáhľaná doba, vysoké pracovné nasadenie a stres. Jedným zo spôsobov ako ho odbúrať z organizmu je relax. Dnes je v ponuke široká škála relaxačných zariadení a techník. Stačí si len vybrať. 

 

Muzikoterapia

Nie je hudba jako hudba. Na naše podvedomie má rozličný vplyv. Dokonale upokojujúci alebo dokáže úplne rozhádzať. Pri vhodnom výbere hudby sa pri nej dá výborne relaxovať.

Muzikoterapia je zážitkovou terapiou, v ktorej klient komunikuje sebainými spôsobmi, ako je bežné.
 Začína najskôr na zmyslovej rovine a pracuje predovšetkým na sluchovom kanáli . Na zmyslové vnemy a reakcie sa viažu emócie. Tie sú verbálne pomenované  v reflexii na úrovni  pamäte a rozumu, prípadne sú ešte zážitkovo prehĺbené a reorganizované. Cieľom muzikoterapie je ozšírením seba-vnímania a vnímania okolia aktivovať komunikačné rezervy klienta a jeho zdroje k existencii, teda k zdraviu...

 

Zdravie cez vodu

Dobre známe pod označením SPA. V tejto súvislosti môže predstavovať všetko čo súvisí s vodou. Nemusí ísť len o relaxačný pobyt v aqua parkoch či rôzne druhy hydromasáží, ale patrí tu i oddych na morskom pobreží, kúpeľná starostlivosť či parné sauny. Už starí rimania poznali blahodárne účinky vody a parných vodných kúpeľov. Odburávali tým stres a bol to pre nich výborný spôsob relaxácie.

Súčasné denné spa

Je určené hlavne pre vyťažených ľudí a slúžia im ako preventívne a zdraviu prospešné strediská, ktoré pomáhajú zlepšovať kvalitu ich života. Blahodarné účinky vody, najmä morskej, spojené s hydroterapiou, detoxikáciou organizmu, zbavovaním tela od stresových záťaží a napätia, obnovou fyzických a psychických síl, s tvarovaním siluety tela, skrášľovaním a relaxáciou.  

 

O čom to je?          

 

Krása

Kozmetické procedúry ako maska na tvár, zábaly a peeling pomáhajú čistiť, tonizovať a rozmaznávať telo a pokožku. Ten, kto dobre vyzerá sa aj cíti dobre, čo mu prospieva tak fyzicky ako aj psychicky.

Harmónia

Spojením procedúr inšpirovaných rôznymi kultúrami a ich filozofie s moderným výskumom a technológiou vznikajú procedúry, ktoré vedú prostredníctvom liečivého dotyku k uvoľneniu a obnoveniu jednoty celého človeka.

Vyrovnaný život, vitalita.

Rovnováha duševného a fyzického zdravia. Plávanie, vodná gymnastika a aerobik prispievajú k zvyšovaniu a udržiavaniu vitality.

Voda

Procedúry ako thalassoterapia, parné kúpele, kúpeľové a hydroterapeutické procedúry využívajú čistiaci, osviežujúci a regeneračný účinok vody.

Príroda

Prepojenie Spa s prírodou zdôrazňujú nielen prírodné zložky a materiály používané pri procedúrach, ale aj dekorácie. Rastliny, piesok a kamene z púšte pôsobia liečivo a uvoľňujúco. Morské minerály a riasy majú čistiaci a vyživujúci účinok.

Výživa

Vyvážená strava ako doplnok Spa procedúr má byť viac ako len výživou.

Pôžitok z nej znásobuje chuť, vôňa, čerstvé ingrediencie a štýlové servírovanie.

 

 

Obnova síl cez dary mora

 

Pre väčšinu z nás je práve pobyt pri mori tým najlepším oddychom, regeneráciou, relaxáciou. More je svojim zložením identické so zložením krvnej plazmy človeka. Dnes si už môžeme dopriať „more“ vďaka thalasso (gr. znamená more) kozmetiky či už doma alebo vo wellness, spa centrách, ktoré sa špecializujú na thalasso procedúry vo forme zábalov z morského bahna, rias a v ponuke im nechýbajú ani pravé originálne morskú kúpele.

 

Blahodárne morské procedúry

 

Pre náš organizmus sú prospešné hlavne preto, lebo obsahujú veľmi dôležité minerály a stopové prvky, ktorých nám v tele ubúda v dôsledku stresových záťaží. Každý má svoje hranice „energetických zdrojov“ a na zdanlivo rovnaké stresy každý z nás reaguje inak. „Dobiť“ telo minerálnymi látkami je úlohou thalasscentie, ktorá sa vo svete stáva prirodzenou súčasťou širokej škály wellness a spa procedúr v starostlivosti o ľudské telo. More predstavuje ojedinelú stupnicu zdravia, pretože poskytuje takmer všetky prvky dôležité pre udržanie dobrého stavu ľudského organizmu. V morskej vode nájdeme minerálne soli, stopové prvky, vitamíny, aminokyseliny.

 

Hydroterapia

 

Relaxačná terapia pomocou vody. Prospieva prospieva celému telu pretože obnovuje jeho energiu. Aplikácia vodnej terapie hoci len na časť tela, môže priaznivo ovplyvniť celé telo. Každá bunka v našom tele potrebuje vodu, ktorá vyživuje, odplavuje jedovaté látky a udržuje stálu telesnú teplotu. Účinok hydroterapie je založený na zákone akcie a reakcie. Pokiaľ kožu zahrejeme či už horúcou vodou alebo obkladom, krv je okamžite privádzaná k povrchu a potom sa vracia k hlbšie uloženým krvným cievam. Podobne studená voda odvedie krv z povrchu, ale spôsobí druhý pocit tepla, keď sa krv vracia do tkaniva a ciev, z ktorých bola predtým chladom vytlačená. Táto myšlienka okamžitej akcie, po ktorej nasleduje druhotná a dlhšie pretrvávajúca reakcia je základným princípom hydroterapie.

 

Studená verzus teplá

 

Striedanie teplej a studenej vody posilňuje krvný obeh. Para je formou vodoliečby, ktorá otvára póry, vyvoláva intenzívne potenie a niekedy uvoľňuje hlieny pri kašli. Zvlhčený vzduch je vhodný pre tých, ktorí trpia zápalmi paranasálnych dutín a alergiami na látky rozptýlenými vo vzduchu. Odlišné formy a teploty vody majú rôzne fyzické i chemické účinky na ľudské telo. Studená voda posilňuje a obnovuje energiu. Znižuje horúčku a pôsobí ako diuretikum a anestetikum, zmierňuje bolesti, pomáha pri zápche a vylučuje z tela toxíny. Ľad a ľadová voda zmierňuje bolesť po popáleninách, pomáha zastavovať krvácanie a znižuje opuchy pri zraneniach.Naproti tomu teplá voda má uvoľňujúce účinky. Horúce kúpele vyvolávajú potenie, pri ktorom sa z tela vylučujú toxické látky. Okrem toho zmierňujú bolesť a zápalové procesy. 

 

 

—————

Späť