"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Madrid

04.09.2009 16:59

Madrid

Mesto hotelov, bánk , palácov. Počas hlavnej turistickej sezóny žije v ňom takmer päť miliónov ľudí. Mekka futbalu. Kráľovský klub Real Madrid, prezývaný aj ako„biely balet“, je jeden z najdrahších na svete. Klub hrá na štadióne Santiago Bernabéu v Madride, ktorý bol postavený v roku 1947. Real vyhral deväťkrát Ligu Majstrov, čo je najviac v histórii tejto súťaže. Španielsku ligovú trofej získal Real 30-krát a Španielsky pohár získal už 19krát. Vnajdrahšom futbalovom klube na svete Real Madrid hral svojho času aj náš slovenský reprezentant Peter Dubovský.Jeho fotka je medzi ostatnými hráčmi na stene hráčov tohoto veľkoklubu. Za pätnásť eur si môžete pozrieť okrem štadióna, šatne, vystavené víťazné trofeje. Ak ste dostatočne rýchly a šikovný tak si na malú chvíľu môžete posedieť na hráčskej lavičke a pokochať sa pohľadom na celý štadión a pohladiť nielen očami kvalitný trávnik, po ktorom behal nielen Beckham. To poteší nejednu futbalovú dušu. zážitok na celý život. 

Kráľovský  palác

Pre Španielov je tým najdrahším barokovým dielom na svete. O tom by sa dalo polemizovať, ale súhlasím v tom, že na jeho území je skutočne tým naj. Na jeho projektoch pracovali najlepší vtedajší architekti – Rodriguey, Sachetti, Sabatini. Bohato zdobené sály sú dielom najlepších španielskych a talianskych rokokových umelcov. Bohatstvo a  výzdoba je zjavná. Prechádzame asi šiestimi salónmi, ktoré patrili kráľovnej Márii Kristíne, Izabele a princeznej Márie Lujzy. Jeden z nich bol aj kráľa Filipa II. Zaujímavé je, že niektoré z nich boli aj nočnými salónmi. Prepychom nezaostáva ani „Trónna sála“ španielskych kráľov s mramorovou podlahou v jemno-sýtych farbách. Steny sú zdobené purpurovými zamatovými látkami, ktoré boli na mieru utkané v Taliansku. Na ľavej strane pri vstupe nad masívnym pozláteným kráľovským trónom potiahnutým červeným zamatom, visí veľký baldachýn. K trónu vedú schody , ktoré lemujú figuríny levov.  Autorom pôsobivej osvetlenej nebeskej oblohy, inak valivej steny je taliansky rokokový umelec Gasparini. Spomínaná klenba je vyjadrením veľkej koloniálnej moci tohoto národa. Na jej vrchole Španieli ovládli takmer celú Ameriku, časť Afriky a v Ázií Filipíny.  

Madrid je tiež rozsiahlym univerzitným centrom. Veď len kráľovská univerzita má viac ako 130 tisíc študentov z rôznych krajín sveta jedným z nich je aj ryšavý Bert z Holandska. Už v decembri končí štúdium marketingu na jednej súkromnej univerzite. Stretli sme ho náhodne, počas siesty v priľahlom parku neďaleko kráľovského paláca. Výborne hral na gitare.  Práve písal svoj ďalší song a hľadal inšpiráciu. 

Po meste sa najrýchlejšie premiestňuje metrom.  Niektoré z nich sú síce bez klimatizácie, ale našťastie je ich málo. Väčšinou jazdia už modernejšie a samozrejme s klimatizáciou. Nuž, ale dokonale to vynahradia niekedy až úsmevné príhody z útrob metra. A tam sa dá veru zažiť kadečo. Od veľkej groupy  breakerov, po zmes tých najrôznejších spevákov s tradičnými gitarami , alebo klávesmi, priamo v podzemných chodbách.

Corrida

Národná špecialita všetkých Španielov. V strede arény rozzúrený býk, toreádor s kusom červenej látky mávajúc dráždi býka. Mimochodom tento rok má prívlastok býči.  Žiaľ zápas sme nevideli, pretože tie sú podľa informácií na plagáte , ktorý visel na tabuli rozsiahleho komplexu arény z červenej tehly, a to len v nedeľu s 10eurovým vstupným.

Corrida je v týchto končinách prirodzenou športovou udalosťou, asi tak ako u nás napríklad futbal. Jej dĺžka je zhruba 2-2,5 hodiny, má niekoľko častí a počas tohoto divadla toreador zabije 4-5 mladých býkov.  Výstroj Maestra torrera je nádherná. Pozostáva z čierneho klobúka, vestičky vykladanej zlatými jemnými šupinami, nohavice ako pumpky z jemného hodvábu a ľahkej obuvi. Jeho pohyb v aréne pred nabitým aplaudujúcim obecenstvom je ladný pripomínajúci občas balet. V rukách drží červené súkno. Býk stojí oproti, hrabe svojimi kopytami a čaká na protivníka. Začína sa hazardná hra majstra torrera so svojím životom a so životom býka. Výborné reflexy a šikovnosť sú v základnej výbave úspešnosti každého toreadora.

—————

Späť