"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Ne-skalpelová krása

31.08.2009 14:54

 

Byť zdravý, krásny a úspešný. Tri atribúty, ktoré sú v nás prirodzene hlboko zakorenené. Večná mladosť je skloňovaná takmer všade. Do popredia sa dostáva ideál večnej mladosti a krásy. Časom však aj tá tak trochu pominie a vek zanechá stopy na našej tvári. Pokroky vo vede, zdravotníctve napredujú  míľovými krokmi.

 


Plastická chirurgia, známa i ako estetická chirurgia je pomerne mladým odborom. Klasická či laserová sa  zameriava  na odstraňovanie vrodených investujú podnikatelia, manažéri, politici, modelky, celebrity, ľudia v zrelom veku,“ prezradila lekárka plastickej chirurgie Adriana Tomeková. Štatistiky uvádzajú, že  zväčša ženská klientela je vo veku 31-50 rokov, druhou najpočetnejšou skupinou sú mladý ľudia vo veku 18-30 rokov. Plastických chirurgov navštevujú i muži po päťdesiatke.
 


 Slovenskí pacienti uprednostňujú prirodzenosť  
 


V porovnaní so západnou Európou a USA je na Slovensku o zákroky plastických chirurgov menší záujem. Je to pravdepodobne tým, že slovenskí pacienti sú oveľa konzervatívnejší a uprednostňujú prirodzenosť. Medzi tri najčastejšie zákroky u žien  patrí augumentácia (zväčšenie poprsia), liposukcia a operácia viečok. U mužov je to prevažne operácia nosa, nasleduje operácia viečok a liposukcia. „Trend je v neoperačných/neinvazívnych /zákrokoch. Sú to napr. laserové metódy, ktoré odďaľujú plastickú chirurgiu a nevyžadujú si práceneschopnosť, pretože sú vykonávané ambulantne,“ spresnila Tomeková. Domnieva sa totiž, že budúcnosť plastickej chirurgie a estetickej medicíny má na Slovensku zelenú.
 


 Čo je „ in“  v plastickej chirurgii? 
 


Najväčší záujem je o botulotoxín a  frakčný CO2 laser na odstránenie vrások, jaziev. Umožňuje vysoko efektívnu liečbu slnkom poškodenej pleti. Jeho výhodou je minimálna doba rekonvalescencie, ktorá v konečnom dôsledku prispieva k celkovému pohodliu pacienta. Najnovším módnym trendom je fotoomladenie pomocou frakčného lasera. Zákrok trvá necelú hodinku a odídete len s jemne začervenanou a opuchnutou tvárou. Počas niekoľkých dní sa koža ošúpe a obnoví. Už po troch až piatich dňoch môžete používať mejkap a vidieť účinok ošetrenia. Nemusíte mať obavy. Účinok je dlhodobý.  A s pribúdajúcimi mesiacmi sa vďaka uvoľňujúcemu kolagénu ešte viac zvýrazní.  Na trh prichádzajú stále nové vstrebateľné implantáty, ktoré sa aplikujú pod vrásky.  Nová je 4D fotorejuvenizácia, pri ktorej nielenže omladíme pleť, ale ju i farebne zjednotíme. Vďaka tomu pleť vyzerá o pár rokov mladšie a veľmi prirodzene. 
 


 Slovenské kliniky majú kvalitné prístroje  
 


Je to naozaj tak. Technické vybavenie súkromných slovenských kliník je porovnateľné s kvalitou vybavenia súkromných kliník v zahraničí. „Určite sa nájdu aj zariadenia s menej kvalitným, starým prístrojovým vybavením. Myslím si, že je to otázka času, kedy konkurencia donúti tieto zariadenia zainvestovať do kvalitnejšieho, novšieho prístrojového vybavenia.Buď sa spamätajú, alebo ich konkurencia zničí,“ skonštatovala Tomeková.
 


  Koľko  stojí zákrok? 
 


Plastická chirurgia nie je už nedostupným snom a vzdialenou budúcnosťou, ako tomu bolo v minulosti. Dnes  je cenovo dostupnejšia.  Samotná cena sa odvíja od konkrétnych chirurgických úkonov. Väčšinou sa cena pohybuje od 10 tisíc vyššie. Napríklad pri vyhlaďovaní vrások použitím  kyseliny hyalurónovej, jeden 1ml implantát stojí 12 000-14 000 korún. Cena sa odvíja od kvality implantátu. Zákrok trvá do 5 minút a vrásky sa vyrovnajú do 24 hod. Je veľmi vhodná na vyplnenie nosovo-ústnych a čelových  vrások. Tiež aj na korekciu pier a lícnych kostí. Pred tým, ako sa rozhodnete pre akýkoľvek zákrok, preverte si zariadenie, v ktorom chcete operáciu podstúpiť. Vo svojom záujme prekonzultujte všetko s odborným lekárom a vždy sa zaujímajte nielen o priebeh operácie či možné riziká, ale aj o čas rehabilitácie. Netreba zabúdať ani na možné pooperačné komplikácie. V každom prípade rozhodnutie, či zákrok podstúpite alebo nie, je iba na vás.  
 


 


 
 


Má plastická chirurgia svoje opodstatnenie?


(anketa)
 


 


(Martin) Myslím si, že je užitočná. Napráva z pohľadu fyzického zdravia možno zanedbateľná, no z pohľadu duševného zdravia, vyrovnanosti, seba prijatia a pod. veľmi žiaduca. Je potrebne zodpovedne si premyslieť, opodstatnenosť zákroku. Treba, myslím si, rozlišovať potrebne (prirodzený zdravý vzhľad) a módne, pripadne podriadene filozofii pomýleného vnímania krasy a atraktivity. Čí by som podstúpil? Ak by som to potreboval, áno.
 


 
 


(František) Myslím si, že plastická chirurgia má svoje miesto v medicíne. Napríklad mojej kamarátke teraz operovali prst, ktorý ju tlačil na druhú kosť. Plastika bola nevyhnutná. Rovnako počas služby v bansko-bystrickej nemocnici, som sa stretol s pánom, ktorému urobili titanovu tvár, pretože sa „stretol“ s medveďom v lese. Osobne momentálne nemám pocit, že by som potreboval plastiku. Ale ak by som mal spálenú tvár, tak by som ten zákrok podstúpil.
 


 
 


(Bohumír) Ak je plastika reakcia na neprijatie seba alebo zo strany okolia, tak je to len náplasť, ktorá bude donekonečna pre preliepaná a v konečnom dôsledku povedie k škaredosti a nie ku kráse.
 


 
 


(Martina) Záleží od toho, čoho konkrétne sa to týka. Ak by išlo napríklad o zákrok po nejakej nehode, či havárií a mala by som peniaze na zákrok, určite by som to podstúpila.
 


 
 


(Martin) Boh ma stvoril takého aký som, a nikto ma už lepšieho neurobí.  Keď ide o nejakú nehodu, napr., väčšie popáleniny tvare, jazvy... a chce sa človek čo najviac dostať do pôvodného stavu, tak si myslím že je to ok. Ale na druhej strane si myslím, že ak je človek len nespokojný so svojím výzorom, že chce mať niečo väčšie, alebo naopak menšie a nejde o zdravie, tak s plastikou nesúhlasím. Človek, ktorý takýto zákrok podstúpi, asi viac potrebuje iný typ lekára pre vyrovnanie sa so svojou identitou. Je to len zbytočné plytvanie peniazmi.
 


 

—————

Späť