"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Olá „siňorina“ - Španielsko

04.09.2009 16:58

Španielsko

Treťou najväčšou európskou krajinou, 300 slnečných dní v roku, kolíska flamenca a coridy. Obmýva ho Atlantik a Stredozemné more. Krajina v ktorej prekvitá kultúra, história a umenia. Svoje korene tu majú maliari svetových mien, jako Velazquez, El Greco, Picasso či Salvador Dalí. Španielsko – to je aj krajina kontrastov na rozhraní medzi európskou a africkou kultúrou. Jedinečná vyváženosť starého s novým. Katedrály bok po boku s novšou modernou architektúrou zasadené do prostredia románsko-maurských miest. Typická chutná stredomorská kuchyňa, futbal, býčie zápasy. Okrem východného pobrežia Costa Brava, priťahujú v strede Španielske stredoveké mestá Valencia, Toledo a na juhu Granada, Sevilla alebo Cordóba. Katalánsko, Andalúzia a Valencia, oblasti bohaté na slnko a pláže, patria k najrozvinutejším, vnútrozemské Aragónsko, Kastília a Extremadura ponúkajú bohatú španielsku históriu.

Temperamentný juhoeurópsky štát je nielen krajinou veriacich, ale i povestnej siesty a chutnej voňavučkej kávy.  Rušný nočný život v rytmoch flamenca v úzkych uličkách začínajúci okolo polnoci je /nielen/ pre domácich samozrejmosť.Španieli sú vo všeobecnosti nielen srdečný, priateľský, ale i pohostinný. Nie je výnimkou dostať zdarma k objednaným nápojom aj  jednohubky rôznych špecialít prevažne z mäsa, rýb a darov mora.  Je to prekvapivé, ale s pivom fantasticky chutia ustrice. Pohostinnosť Španielov nie je nič ojedinelé.

V štáte na Pyrenejskom polostrove sme navštívili okrem jeho hlavnej metropoly Madridu, aj ďalšie tri nemenej zaujímavé miesta. Ale pekne po poriadku.


Azda najkrajší klenot a kolíska Španielskej kultúry. Hlavnémesto provincie La Mancha dýchajúcou dobou, presne ako z čias don Quichotta. Na jednej z povestných vypálených tehličiek, čítam pamätné slová, ktoré tam zanechal majster Cervantes: „Skalnatá, užialená sláva Španielska a svetlo jeho miest.“ Kastílske mestečko so zakonzervovaným stredovekom s pôvodnou architektúrou založili Mauri v 5. Storočí.

Prichádzame tu práve v čase siesty. Na terase kaviarne v la Campagne Garda znejú zvučné tóny harmoniky. Turisti i domáci popíjali sangriu a naokolo rozvoniava káva. Stratiť sa tak na chvíľu v úzkych uličkách, z ktorých každá z nich má svoju históriu je pôžitkom a zážitkom zároveň.Už  od 4. storočia bolo Toledo miestom konania cirkevných koncilov Hispánie. O storočie neskôr sa stalo sídlom arcibiskupa a v 11. Storočí povýšené na hlavné město Kastílska so strediskom dvoch kultúr. Židovskej a arabskej. Napokon najväčší rozmach dosiahlo až v 16. Storočí, kedy sa stalo sídelným mestom španielskych kráľov.

Je to práve Toledo, ktoré  je dôležitým náboženským centrom. Španielsko je síce krajinou veriacich, prevažne katolíkov, ale poväčšine skôr pasívnych. Dokážu sa síce zanietiť pri procesiách, ale opačne je to už s pravidelným chodením do kostola počas týždňov s výnimkou nedieľ. Potvrdil mi to James. Pochádza z Indie a žije tu už piaty rok. „Áno, som katolík a nehanbím sa za to,“ odpovedá mi s nákazlivouradosťou v očiach. Na krku mal zavesený biely ruženec . Priznal, že po obrátení sa ho už niekoľko rokov modlí pravidelne. 

Veľmi príjemný mladý  muž, pracuje jako čašník v reštaurácií „u Pirátov“. Práve tu vo veľmi príjemnom prostredí, mal náš slovenský tím večeru. Interiér so starožitným nábytkom dýchal atmosférou býčich zápasov. Ochutnali sme miestne špeciality. Podávalo sa červené, ktoré spolu s trojitým chodom chutilo výborne.  Veľmi chutná a sýta bola udusená ryža s mušľami a kúskami mäsa spolu s ešte teplou žemličkou. Príjemné prostredie, temperamentný čašníci a výborná uvoľnená atmosféra v ktorej okrem obohacujúcich rozhovorov vrchovato prispeli i tradičné slovenské pesničky na španielskej pôde. Ich melódie boli také chytľavé, že sa pridal aspoň pohmkávaním i personál.

Mesto už niekoľko storočí chránia stredoveké hradby, ktoré majú niekoľko vstupných brán. Najstaršia Alcantra je spojená z mostom cez rieku Tajo, ktorá až  z 3/4 obklopuje mesto. Z neďalekého parku baziliky P. Márie  je krásny výhľad do údolia pri rieke. Nie je nič výnimočné, keď začujete o pol piatej popoludní kohútie kikiríkanie. Dôvod je jednoduchý.  

V Tolede sa oplatí vidieť židovský chrám /12.storočie/. zvláštnosťou je, že je postavený na kresťanskom území moslimskými zajatcami. Viac menej je podobný skôr mešite jako synagóge. Neprehliadnuteľný je hrad Alcazár, je trochu podobný nášmu bratislavskému. Inak veľmi uctievané miesto španielskych monarchistov. Dnes je tu múzeum občianskej vojny.

V románskom chráme sv. Tomáša je veľmi vzácna zachovaná nástenná maľba od El Greca – Tvár Orgay /1585/. Žiaľ je prísne zakázané fotiť. Našlo sa zopár paparatzov, ale to neuniklo pozornému oku španielskych mužov zákona a odviedli ich von.

Toledskou dominantou je Bazilika Panny Márie. Santa Iglesia Catedral Primada. Má až päť lodí a je z 13. Storočia. Vstupné 6 Eur nie je až tak veľa v porovnaní s tým, čo všetko možno v tejto bazilike vidieť. Nielen to. Ale i vnímať jej majestátnosť rovnakú tak dnes, ako i v storočiach dávno minulých.

Pôdorys chrámu je v tvare elipsy /120x60 m/. Patrí medzi najväčšie kresťanské chrámy na svete. Po obvode interiéru je 22 kaplniek, kapitulárna kráľovská sála pre klérus. V jednej z jej bočných kaplniek Capila Mozarable, sme mali umožnené sláviť sv. omšu.

Neprehliadnuteľný je zaujímavo vyzdobený orgán, ktorý sa nádherne ozýva v celej bazilike. Je zjavná snaha umelcov prostredníctvom svojich diel o vyjadrenie vzťahu lásky k Bohu , s predstavou večného života. V osobitnej miestnosti za pancierovými dverami sa nachádza najväčšia /280 cm/a najdrahšia monštrancia na svete. Váži presne 220 kg a celá je zo zlata s 2600 drahokamami.  V tej istej miestnosti, na ľavo od monštrancie je autentická koruna Alonsa Montoya z roku 1568. Veľkolepým dielom, na ktorom pracovali tri generácie umelcov je 22 m vysoký Hlavný oltár.  Je rozdelený do troch etaží /poschodí/. Práve pred týmto oltárom slúžil sv. omšu Ján Pavol II. v roku 1982.

Galéria v malom – aká je totiž sakristia tejto baziliky. Nachádzajú sa tu diela majstrov jako El Greca, Moralexa, Velasguesa, Rubensa…Oproti vchodu visí  zaujímavý obraz od El Greca , jeho vrcholné dielo – Zajatie Pána Ježiša z jeho rúcha na konci krížovej cesty. V jednej z miestností je i múzeum arcibiskupských ornátov. Najzaujímavejší spomedzi nich je práve ornát arcibiskupa Alonsa de Forneseneca, ktorý používal v rokoch 1524-1534. Okrem toho sú tu i kalichy, biskupské myrty zdobené smaragdami.

Večerné  mesto

Nočný život v stredovekom meste sa začína ožívať na terasách kaviární, reštaurácií hodinu pred polnocou. Má neopakovateľnú atmosféru. Takú pravú stredovekú. Hradby, úzke uličky pouličné lampy, teplá noc a jasná obloha. Nádhera.

—————

Späť