"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Posuň sa ďalej

21.07.2010 15:35

 

Sú situácie, ktoré si vyžadujú nielen rozhodnosť, ale i priamosť so zaujatím radikálneho postoja. Týchto rozhodnutí sa netreba báť, pretože vďaka nim sa posunieš vpred.Občas sa však stáva, že nás paralyzuje vlastná minulosť.

Niekde som raz čítala, že to aký je dnešok, môžu rozhodnutia, ktoré sme urobili v minulosti.

 Nie je to celkom tak. Minulosť už síce nezmeníš, budúcnosť nemáš prisľúbenú a jediné čo máš v rukách je tvoja prítomnosť. Aj preto je tak ťažké odhodiť staré „barličky“, ktoré bránia v raste. Je to podobné, ako keď si v balóne a chceš sa dostať vyššie, potrebuješ odhodiť závažia. A vtedy príde sloboda a nový čerstvý vietor do plachiet.

 

Je dôležité uvedomiť si, kde končí istý úsek, uzatváranie kruhov, akokoľvek to nazývame. Dôležite je ponechať skončené životné okamihy minulosti. Možno práve teraz nastal čas pohnúť sa ďalej, posunúť vpred. Skončil sa tvoj „včerajšok“? Nevzdávaj sa svojich zajtrajškov budovaním pamätníkov svojich zlyhaní z minulosti. “Nespomínajte udalosti dávne, o veciach predošlých neuvažujte. Hľa, ja robím čosi nové, teraz to klíči, nebadáte? (Iz 43,18-19).

 

 

Život ako cesta

 

Ľudský život sa často prirovnáva k ceste pútnika. Cesta má smer, etapy a cieľ. Počas nej dochádza prirodzene k udalostiam  a stretnutiam. Nájdeš tam aj odbočky, zákruty, ktoré často otvárajú nový rozmer a scenérie. S rozhodnutím prichádza aj cesta.

Je moje rozhodnutie správne?

Rozhodnutia sú iba začiatkom. V skutočnosti ako sa človek pre niečo rozhodne, ponorí sa do mocného prúdu a ten ho unáša na miesta, o ktorých vo chvíli keď sa rozhodoval ani nesníval.

 

Idem dobrou cestou?

 

Paul Coelho hovorí, že v tomto živote sa žiadnej definitívnej odpovede nedočkáme. Ale až nakoniec, v okamihu keď sa ocitneme pred tvárou Stvoriteľa, pochopíme všetky príležitosti, ktoré nám život ponúkal. Neboj sa byť odvážny a čeliť novým výzvam, aby si tak mohol naplniť poslanie, ktoré je ti dané.

Treba podstúpiť riziko, pretože zázrak života pochopíme do hĺbky len vtedy, ak umožníme, aby sa diali nečakané veci.

Každý deň nám Boh so slnečným jasom ponúka okamih, keď môžeme zmeniť všetko, čo nás robí nešťastnými. Magický okamih je ten, keď obyčajné „áno“ či „nie“ môže zmeniť celú našu existenciu. Každý deň sa snažíme predstierať, že sme si ten okamih nevšimli, že neexistuje, že dnešok je rovnaký ako včerajšok a zajtra to bude opäť tak a každý, kto sa poriadne na svoj deň sústredí, môže ten magický okamih objaviť. Môže sa skrývať vo chvíli, keď ráno vkladám do zámky kľúč, alebo vo chvíli ticha poobede, v tisíc a jednej maličkosti, ktoré sa nám zdajú rovnaké. Ten okamih existuje, je to chvíľa, ktorá nám umožňuje robiť zázraky.

/JaGr/

 

Zdroj: Spiritualita sv. Ignáca

           Paulo Coelho: Život. Ikar, 2008.

            Bob Gass: Slovo na dnes.  Biblické zamyslenia na každý deň. Martindom, 2010.

—————

Späť