"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Pozvánka na miestnu svadbu

01.09.2009 22:43

 

Batalha sa teší osobitnej pozornosti a Portugalci ju majú vo veľkej úcte. Od Fatimy je vzdialená len 150 km. Prichádzame tam práve za hlaholu zvonov odbíjajúcich poludnie na melódiu Ave Mária. Netušili sme však, že o malú chvíľu budeme svedkami svadby, práve v tejto svätyni Portugalcov.

 

Neďaleko nás kráčala na začiatku dlhého sprievodu spolu s otcom šťastná nevesta v dlhých bielych šatách s vlečkou. Hrdý otec si ju ju viedol po dlhm červenom koberci pred oltár. Pred oltárom si svoju vyvolenú očakával spolu s kňazom aj jej snúbenec a celá rodina. Práve dnes pred zrakom svojich priateľov , rodičov a zástupcovm cirkvi o malú chvíľu spečatia manželskou prísahou svoju lásku. Jedinečný okamih tejto chvíle dopĺňal detský spev, ktorý sa krásne rozliehal po celom chráme. Veľmi dojemný obrad. Nejaká tá slza, možno plachá túžba v srdci – možno raz o pár rokov stáť na tomto mieste bok po boku s milovaným človekom.

Z vďačnosti za vyhranú vojnu nad španielskymi vojskami, dal portugalský kráľ Joao I.,v roku 1385 postaviť veľký doninikánsky kláštor, ktorý dostal meno Santa Maria de Vittoria . /Panna Mária víťazná/. Dodnes aj napriek spomínanému názvu kláštora, ho Portugalci volajú Batalha. V preklade to znamená vyhraná bitka.Je to vlastne komplex budov zo 14. storočia predstavujúcich vrcholné gotické umenie s vplyvom Maorskej kultúry. To je zjavné už na prvý pohľad. Orientálno-gotická mozaika, nádherné vysoké štíhle stĺpy, ktoré však nie sú holé, ale zaujímavo priam čipkovane zdobené v tzv. štýle manuelizmu. Spomedzi nich je najzaujímavejší kláštorný chrám, zasvätený Panne Márií. Bohatá ornamentálna výzdoba v polooblúkoch tvoriacich klenbu chrámovej lode. Výzdoba chrámuje prepracovaná ako umelecky vyšívané krajky. V interiéri chrámu sú okrem kaplniek aj hrobky portugalských kráľov spolu s ich manželkami. .

—————

Späť