"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Prečo my?

28.01.2010 16:30

Beznádej, zúfalstvo, strach a neistota. Počet obetí stúpa zo dňa na deň. Taká je situácia karibského ostrova Haity po ničivom zemetrasení, ktoré bolo najsilnejšie za ostatné dve storočia.

 „Ďakujem Bohu, že ma ušetril náhlej smrti. Ale v takejto situácii by bolo lepšie umrieť, ako žiť. Nieto viac jedla, už viac nefunguje tok peňazí. Banky, ktoré neboli zničené sú zatvorené. Boli zničené všetky univerzity. Na uliciach sú telá. Boli už ohlásené epidémie. Môžem o tom hovoriť, ale toto peklo si nedokážete predstaviť. Prečo my? Kaplnka mojej farnosti je zničená. Spíme na zemi v uliciach. Kiež by ste to mohli vidieť na vlastné oči,“ vyznáva sa vo svojom svedectve Jean Paul, ktoré zverejnil portál taize.fr. „Bolo zničené hlavné mesto, ale takisto boli poškodené aj provinčné mestá. Dokonca ani nemôžeme pochovať našich milovaných,“ píše Paul.

 

S naliehavou prosbou o pomoc do celého sveta sa obrátil prezident Haity, René Préval.

 „Zrútil sa parlament, Daňový úrad, školy a nemocnice. Situácia je vážna,“ uviedol Préval pre denník Miami Herald.

 

Problém v Haity sa týka aj nás.  Je to individualizmus či nevnímavosť na utrpenie v najchudobnejšom štáte sveta, ktorý postihlo ničivé zemetrasenie, mimochodom najsilnejšie za posledné dve storočia?  A mnohých zdá sa, akoby sa to ani netýkalo. Indiferentnosť je predsa jednoduchšia.

 

Na Slovensku síce prebehli verejné zbierky a väčšina mimovládnych organizácií zameraných na rozvojovú pomoc okamžite zareagovali, no celkový finančný obnos  v porovnaní s našimi západnými susedmi je len almužnou.

 

 

Čísla hovoria jasnou rečou. Hospodárske noviny uvádzajú, že k 21. januáru na zriadených kontách piatich organizácií prispeli dobrovoľní darcovia sumou 305 tisíc eur. Len pre porovnanie týždeň pred tým, Česi vyzbierali v rámci troch svojich mimovládnych organizácií takme 1,2 milióna eur! Sú azda Slováci nedôverčivý voči zbierkam? Ktovie, ale je evidentný istý skepticizmus a opatrnosť. Ivana Kullová zo združenia Človek v ohrození verejnosť ubezpečuje, že zbierky sú robené transparentne a ľudia sa nemusia obávať. "Každá zbierka schválená ministerstvom vnútra podlieha po svojom skončení kontrole tohto ministerstva, kde musia byť predložené učtovné doklady o tom, ako boli prostriedky verejnosti využité.“

 

7-ročný chlapec vyzbieral za jediný deň 50.tisíc libier

Príkladom angažovanosti pre pomoc Haiti je i sedemročný britský chlapec, ktorému sa podarilo za jeden deň vyzbieť až 50.000 libier /57.000 eur/ pre ľudí postihnutých zemetrasením na Haiti. Informovali o tom uplynulú nedeľu britské médiá.

„Charlie Simpson z Fulhamu na západe Londýna chcel pôvodne najazdením ôsmich kilometrov na svojom bicykli v miestnom parku získať 500 libier pre Detský fond OSN (UNICEF). Všetko sa však zmenilo, keď v televízii uvidel srdcervúce fotografie detí, ktoré vytiahli živé z trosiek domov na Haiti. Chlapec požiadal svoju matku Leonoru, aby mu pomohla vytvoriť formulár na zbieranie finančných prostriedkov. Keď ho dali na internet, nečakali, že bude mať takú obrovskú odozvu,“ uvádza denník Sme.  

"Veľmi intenzívne to preciťoval a napadlo ho, že niečo musí urobiť," citovala Leonoru Simpsonovú stránka timesonline.co.uk."Som veľmi hrdá na nášho Charlieho, urobil to veľmi dobre," dodala.Vyzbieraná sumu na pomoc pre Haity prekvapila aj UNICEF, ktorému Charlie odovzdal vyzbierané peniaze. „Je to vôbec po prvýkrát, čo niekto vyzbieral za jediný deň sumu 50.tisíc libier,“ povedal hovorca UNICEF,  Michael Newsom.

Situácia na tomto karibskom ostrove je vážna. Je potrebná každá pomoc. Moja i tvoja. Povzbudzuje k tomu aj predseda Katolíckych charít, biskup Pierre Dumas: „Myslím, že naša láska a to, ako sa vysporadúvame s touto krízovou situáciou, nám pomôže zväčšovať našu ľudskosť, aby sme boli štedrejší, otvorenejší a k dispozícii druhým.“ Podajme ruku, vyjdime zo seba. Prejavme tejto ťažko stíhanej karibskej oblasti solidárnosť.  Ničivé zemetrasenie tak vzalo strechu nad hlavou miliónom ľudí, ďalší zahynuli v troskách zničených budov, chýbajú im tie najzákladnejšie potreby na prežitie a bojujú o holý život. Tu je  potrebná  naša morálna i finančná angažovanosť a pomoc.

 

/granka/

 

Zbierka ADRA Slovensko číslo účtu 4975241312/0200, variabilný

symbol 110, do poznámky treba uviesť Haiti

 

Zbierka UNICEF Slovensko číslo účtu 2629726297/1100, variabilný

symbol 0110

 

Zbierka Slovenskej katolíckej charity číslo účtu 008058424/7500, variabilný symbol 168

Zbierka človek v ohrození číslo účtu 2660520502/1100, variabilný

symbol 111

 

Červený kríž číslo účtu 665555/0200, variabilný symbol 2010

 

 

 

 

 

 

Zdroje :

https://www.sme.sk/c/5207742/sedemrocny-chlapec-vyzbieral-za-den-57-tisic-eur-pre-haiti.html

https://www.taize.fr/sk_article9735.html

https://hnonline.sk/slovensko/c1-40111220-slovaci-nedoveruju-zbierkam

https://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6986554.ece

 

Foto: Reuters

 

—————

Späť