"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Sila rastu

04.09.2009 17:30

Nenapĺňa vás vaša práca, nevidíte zmysel svojho života a nenachádzate hlbšie uspokojenie v tom, čo robíte? Kreativita, inšpirácia a nadšenie sa kamsi vyparilo? Čo s tým? Je najvyšší čas, stanoviť si svoje ciele. To vám pomôže vidieť cieľovú čaru jasnejšie a zároveň sa k nej aj skôr dostať. Ako na to?


Mať ciele znamená, že sa snažíte byť lepšia.

Kohokoľvek sa opýtate na to, či by chcel byť lepším čovekom, jeho odpoveď bude “Samozrejme!”. Opýtajte sa ho však, čo pre neho znamená byť lepším a ako sa to má stať – a odpoveďou vám pravdepodobne bude iba jeho zmätený pohľad. Stanovenie si cieľa je jednoducho vyjadrenie toho, čo chceme dosiahnúť a zároveň aj uvažovanie nad krokmi k tomu potrebnými. Stanovenie si cieľov znamená to, že sa aktívne snažíme byť lepšími. Už len samotný fakt, že čítate čánok na stránke www.mlada-uspesna.sk hovorí o tom, že máte minimálne záujem stať sa v niečom lepším. Verte mi, takýchto ľudí na Slovensku nie je veľa.

Mať ciele napísané znamená myslieť vopred.

Myšlienky a skutky sú dve úplne odlišné veci. Napísanie svojich cieľov si vyžaduje poriadne premýšľanie a plánovanie. Až potom, popri plnení svojich každodenných povinností môžete podnikať akékoľvek kroky potrebné k dosiahnutiu týchto cieľov. Väčšina ľudí jednoducho preskočí túto fázu plánovania a nechá sa pohltiť každodennými činnosťami a povinnosťami. Títo ľudia sa potom po niekoľkých rokoch zastavia a nechápu, čo vlastne celý ten čas robili a iba ľutujú, prečo ho nevyužili nejako hodnotnejšie. Žiť svoj každodenný život bez plánovania znamená, že sa iba bezcieľne nechávate unášať prúdom. Mať ciele však znamená, že váš kompas je nastavený na správny smer.

Ciele vám dajú jasnosť a zameranie.

Vo svete počítačových hier sú pravidlá jasné a úlohy sú presne stanovené – stačí cvik a urobíte to, čo je pre postúpenie do ďalšieho “levelu” potrebné. Stanovenie si cieľov je ako určenie “levelov” vo svojom živote – rozdiel je iba v tom, že vy musíte určiť aj pravidlá hry, aj jej hlavnú cenu.

Vďaka cieľom prestanete strácať čas.

Jeden z najefektívnejších spôsobov ako získať viac času a splniť si svoje povinnosti rýchlejšie je vedieť eliminovať tie činnosti, ktoré pre vás dôležité nie sú. Mať ciele vám uľahčí všetko: ak o nejakej činnosti pochybujete, stačí, ak sa zamyslíte nad tým, či je táto činnosť pre dosiahnutie vášho cieľa potrebná. Nie je? Potom ju z vášho kalendára vyškrtnite – nemáte dôvod to robiť. Ak ste si svoje ciele napísali, potom ste si už určili aj smer, ktorým chcete smerovať. Mať ciele znamená to, že ste si veci premysleli skôr a tým si uľahčili rozhodovanie v prípade menších otázok typu “Mám tu aj naďalej pracovať?”, “Mám začať toto robiť?”, “Mám ísť na tento výlet?” Ak si stanovíte svoje ciele, odpovede na tieto otázky prídu veľmi ľahko.

Ciele vás pripravia aj na to najhoršie.

Stanovenie si cieľov a pracovanie na nich nie je jednorazovou záležitosťou – je to neustály proces zvyšovania svojich štandardov a postupný výstup po rebríku smerom k nim. Niekedy sa vám to podarí, inokedy nie – a ak nie, potom svoje ciele prehodnotíte a pokúsite sa o to opäť. Tento proces neustáleho zvyšovania svojich štandardov vás bude posilňovať a motivovať robiť veci lepšie – a tiež umožní riešiť aj tie situácie, kedy to nepôjde celkom podľa vašich predstáv. Človek, ktorý si vo svojom živote stanovil a dosiahol nejaký cieľ, skôr prekoná rôzne problémy a prekážky – pretože sa už naučil myslieť pozitívne, orientovať sa na cieľ a usilovať sa o niečo lepšie. A tento postup práce bude aplikovať v každej životnej situácii.

Preto si už dnes stiahnite bezplatný pracovný zošit o cieľoch a nájdite si 20 minút pre jeho vytlačenie a vyplnenie. Verte, bude to stáť za to!

 

Zdroj:

https://www.mlada-uspesna.sk/sila-rastu/comment-page-1/#comment-21

autor: Daniel Shaw

—————

Späť