"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Tajuplná Barcelona

04.09.2009 16:59

Barcelona

Ďalším lákadlom, ktoré má vo svojom talóne tento juhozápadný štát, je ospevované olympijské, prístavné  a obchodné mesto so všetkým, čo k tomu patrí. V menších dobových obmenách. Nuž vitajte. Dámy a páni -   Barcelona. Spomedzi ostatných miest vyniká svojou architektúrou, históriou, kultúrou

Stredozemné veľkomesto a najvýznamnejšie priemyselné, obchodné a prístavné  mesto Španielska. V rozsiahlom prístave okrem poletujúcich čajok kotvia nielen veľké námorné lode, ale je tu dokonca aj Sancta Maria kópia lode Krištofa Kolumbusa. Vedľa tejto lode je 60m pamätník objaviteľa Ameriky.

K Barcelone neodmysliteľne patrí i meno výborného architekta Antónia Gaudiho. Bol to práve tento muž, ktorý naprojektoval slávnu stavbu ešte nedokončeného chrámu Sagrada Familia. Inšpiráciu nachádzal v prírode. Dynamicky zaoblené krivky a línie dávajú tušiť, že aj cez prirodzený prechod k abstraktnosti má dokonalú technickú premyslenosť každého prvku a detailu. Tento geniálny architekt žil jednoduchým životom. Žiaden prepych. A to aj napriek tomu, že projektoval úžasné paláce pre bohatých. V čase keď staval svoju najvýynamejšiu stavbu chrám sv. Rodiny nešťastnou náhodou ho zrazila mestská električka. Nikto netušil , že je to práve Gaudi. Mal oblečené pracovný odev. Raneného ho previezli do nemocnice pre chudobných, kde nemal pomoc a zomrel. Pochovaný je v spoločnom hrobe pre chudobných.

Sagrada familia – bazilika sv. rodiny

Nazývaná je aj stavbou chudoby. Poskytuje aj dnes prácu stovkám chudobných robotníkov.  Dodnes nie je dokončená, je financovaná z milodarov a zo vstupného návštevníkov. V interiéry vládne čulý stavebný ruch. Prechádzame popod rozostavané lešenia. No niektoré jej časti sú už takmer hotové. V presbitériu sa dokonca slúžia aj sv. omše. Bazilika bola navrhovaná tak, aby symbolizovala stvorenie sveta a dar viery. Každý jeden detail má svoju rolu a význam. Dnu vedú tri vchody, viera, nádej a láska. Dvanásť veží nad bazilikou symbolizuje dvanástich apoštolov. Bazilika nie je príkladom klasických gotický stavieb, ale je tu zreteľný návrat k prírode. Nosné piliere tvoria stĺpy v tvare byle – pomyselné steblá,  z ktorého vychádzajú ďalšie výhonky. Ťažko definovateľná stavba. Secesný štýl. Zaujímavé je točené schodisko tesne pred dokončením z granitu. Za symbolické 2eurá sa výťahom si možno pozrieť interiér baziliky z „vrchu“.  Pred východom po pravej strane je krásna modrá okenná vytráž.

Gaudiho park

Pripomína skôr jedno veľké  bludisko, plné zelene, citrusových plodov, paliem i Gaudiho stavieb, ale aj množstvo turistov na každom kroku. Odporúčam mať v zálohe väčšiu časovú rezervu při jeho prehliadke. Hodinka nestačí. Z najvyššie položeného bodu tohoto parku je nádherný panoramatický výhľad na celú Barcelonu. ako na dlani. V pozadí Atlantik, množstvo zastavaného územia, dom na dome.

Montserat

Asi 30 km severne od Barcelony je pohorie Montserrat a pod ním kláštor zasvätený Panne Márii, patrónke Katalánska. Montserat sa nachádza vo výške 1600 m.n.m. , je to známe pútnické miesto. Na toto miesto prichádza so svojimi prosbami pred sochu čiernej madony denne už tisíc rokov množstvo pútnikov. Práve na toto miesto prichádzali kresťania z úrodnatých nížin, keď ich z tohoto územia vytlačili Mauri.  V prostredí hôr a oblých skál z diaľky pripomínajúce ruky a postavy v r. 980 benediktíni vybudovali kláštor. Okrem neho sa tu nachádzajú v skalách aj pustovne, kde možno nájsť úplné ticho. Ideálne miesto na stíšenie a kontempláciu. Vysoko v horách, pookriať, načerpať. Jednoducho prísť si pre pokoj srdca. V roku 1890 katalánsky biskup založil chlapčenský spevácky zbor, ktorý spieva při bohoslužbách. Za doprovodu orgánu sa jemný ich spev krásne ozýva celým priestorom. Tento 40 členný zbor vystúpil aj počas našej návštevy a ich len 15 minútový spev bol zážitkom. Podobne aj naša súkromná slovenská sv. omša při kryptách mníchov a biskupov, v podzemnej časti dolu pod oltárom.

Lloret de Mar

Turistické mesto na pobreží Costa Brava. Náš hotel bol od mora vzdialený len necelých pätnásť minút cesty cez množstvo reštaurácií, barov a obchodov. Stredozemné more nesklamalo. Bolo ešte relatívne teplé, veľmi čisté a priezračné so štrkovitými plážami. Romantické prechádzky pozdĺž pobrežia, neopakovateľný východ slnka pri mori, poletujúce čajky, spenené vlny dorážajúce na breh i na skaly. Fantastická je aj prechádzka kamenným chodníčkom, z ktorého vrcholu je krásny výhľad na celé okolie. Naopak ak túžite po zvýšení adrenalínu v krvi odporúčam kúpanie v rozbúrených vlnách. Ich sila je veru poriadna, a to aj vtedy, keď len stojíte neďaleko mora. Sú ako pevná stena a ak nemáte dobrú stabilitu, alebo niečiu „pevnú ruku“, ktorá Vás pevne drž, nuž veľmi ľahko Vás vlny zmietnu so sebu. A more sa Vám zdá tri krát slanšie než inokedy. Nuž ale je to celkom zábavné.

Naša cesta naprieč európou vrcholí. Jedna z posledných šancí minúť takmer posledné eurá, nakúpiť darčeky pre priateľov a rodinu. To pri mimoriadne podnikavých obchodníkochna pobreží Costa Brava nebol vôbec žiadny problém. Navyše při ich zvláštnej matematických počtoch. Z pôvodnej ceny za krásnu veľkú tmavú šatku si zapýtal najskôr 20 Eur. No skoro pochopil, že s tým asi nepochopí a po bleskovom rozmýšľaní mi dve takéto šatky ponúkal za polovičnú cenu. Nuž darmo, vynaliezavosť nemá hraníc. Je po sezóne, polovica septembra a vo väčšine obchodíkov s oblečením nakúpite aj o polovicu lacnejšie. V posledný deň nášho pobytu v tomto prímorskom mestečku, sme v priestoroch recepcie mali sv. omšu a nechýbala ani slávnostná recepcia presne v týchto priestoroch. Stoly boli plné hrozna, fíg, melónov, darov mora, salám, chleba a nechýbalo ani výborné biele – jako inak už tradične šenkvické od nášho uja Fera.  

Dvojtýždňová cesta vrcholí a pred nami sú posledné dve zastávky v Taliansku.

—————

Späť