"Stal som sa novinárom, aby som sa priblížil k srdcu celého sveta" Henry R. Luce


Zdravšie, lepšie a krajšie...

01.09.2009 22:59

 

Byť zdravý s dokonalou postavou. Fenomén dnešných dní, ktorý je skloňovaný takmer všade. Kľúčom k úspechu, postupu v kariére, ale dobrého pocitu so seba samého. Čoraz viac sa o slovo hlási a pozornosť si vynucuje zdravý životný štýl.

Trendy v celosvetovom a tiež európskom spoločenstve jasne poukazujú na fakt, že ľudia, predovšetkým tá mladšia  generácia, čoraz viac dbá na zdravý životný štýl. Prirodzenou súčasťou kvalitného životného štýlu je správna životospráva.

Ako ju dosiahnúť? Odpoveď je jednoduchá. Stačí pozorne počúvať svoje telo.  Vyhýbať sa stresu, dopriať si viac spánku a relaxu. Dôležitou súčasťou je i zdravá a vyvážená strava.  Na náš trh prichádzajú nové značky jedál a nápojov, ktoré spĺňajú tieto kritériá na udržanie si trendu zdravého životného štýlu, stačí si už len správne vybrať. Popri tom netreba zabúdať ani na pitný režim. V tomto období dobre padnú i bylinkové čaje, ktoré prospievajú našej imunite a chránia nás nielen pred vírusovými ochoreniami.

Pracujete pod tlakom?

Štúdie Inštitútu Psychológie vo Viedni dokázali, že práca pod tlakom často vedie k precpávaniu sa ukľudňovacími  doplnkami ako je čokoláda alebo chipsy. Pri prieskume
5,000 hospitalizovaných pacientov vedci zistili, že najobéznejšie boli práve skupiny osôb pracujúcimi v práci pod vysokým nátlakom. V závere správy sa uvádza zaujímavý poznatok. Na to, aby sme dokázali vylúčiť požívanie jedla zapríčineného panikou, potrebujeme kontrolovať našu hladinu cukru v tele. Kus banánu s vysokým podielom uhľohydrátov skonzumované každé dve hodiny vám pomôže udržať túto hladinu.

 

Fit a v pohode...alebo priberajte zdravo

Fenoménom dnešných dní sa stáva obezita. Štatistiky hovoria jasnou rečou. Až 1,5 miliardy obéznych ľudí alebo ľudí s nadváhou. Čo za to môže? Uponáhľaná doba a zároveň nedostatok času. Zlé stravovacie návyky, rozmach fastfoodov, nedostatok pohybu.

Nadmerná ponuka zdrojov energie vedie,  spolu s nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života, k hromadeniu kalórií vo forme tuku. Dôsledky nie sú veľmi lichotivé. Najčastejšou príčinou obezity je nepravidelné jedenie, vynechávanie raňajok alebo obeda kvôli hektickému tempu v práci. Príčinou priberania môže byť aj vek  a s ním súvisiace zmeny. Niektorí ľudia „zajedajú“ svoje problémy, depresie, pocity osamelosti. Príčinou obezity je spravidla prejedanie. Teda vyšší príjem energie, ako jej výdaj.

Stránky časopisov sa hemžia tými skutočne „zaručenými“ receptami zdravého stravovania a najúčinnejšími diétami. Žiaľ, len drvivá menšina z nich  je  skutočne prospešná pre zdravie a štíhlu líniu. Hlavným nepriateľom v neustálom úsilí o krajšiu figúru sú, mnohým dobre známe, tukové vankúše a celulitída. Nejednu ženu trápia práve v oblasti brucha, bokov, vonkajších a vnútorných stehien. Podarí sa im však schudnúť nanajvýš tak v tvári a prsiach. Len veľmi ťažko sa podarí zhodiť prebytočný tuk, aj napriek dobrej životospráve, pohybu a zdravému jedlu. Môže za to genetika. Odporúča sa cvičenie. Prospieva zdraviu i psychike. Pár jednoduchých cvikov na brucho, boky a stehná dokáže však len spevniť tieto problematické partie tela.

Okrem životosprávy či pohybu netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Vďaka nim sa dostatočne prekrvujú cievy a náš krvný obeh sa udrží v správnom rytme. Voda umožňuje neustálu premenu stavebných látok a pomáha odbúravať z tela škodlivé a nepotrebné látky. Dostatočný príjem tekutín umožňuje telu zachovávať konštantnú teplotu a vyrovnávať teplotné rozdiely. Nezabúdajte si pri športe, saunovaní alebo horúčke dopriať viac tekutín než zvyčajne. Pite čistú vodu, najlepšie pohár zhruba raz za hodinu. Spolu by ste počas dňa mali vypiť asi 3 litre vody. V lete pokojne aj o liter viac. Neodporúča sa piť minerálky a malinovky. Ideálne nielen pre toto ročné obdobie  je piť čaj alebo čistú vodu.

Preč s tukovými vankúšikmi!

 Už ste zúfalí z toho, že žiadne diéty, redukčné cvičenia nezaberajú a v rôznych častiach tela sa ukladajú tukové vankúšiky?

Rozloženie tuku je dané geneticky. Isté tukové ložiská si dokážu  uchovať svoj obsah aj pri diétach. Jednou z možností, ako sa zbaviť tohoto nadbytočného tuku je práve liposukcia. Tukové bunky sa dajú odstrániť z končatín, z oblasti sedacích svalov, brucha, chrbta, ramien, tváre a krku.

Zákrok je možný za pomoci lokálnej alebo úplnej anestézie s využitím špeciálneho odsávacieho prístroja. Operačný úkon trvá približne jednu až štyri hodiny v závislosti od množstva odsávaného tuku. Stehy, ktorými je zašitá malá ranka, sa vyberajú po približne dvoch týždňoch. Po  zákroku treba niekoľko týždňov nosiť elastický sťahujúci odev. Dôvodom je rýchlejšie prispôsobenie pokožky novým kontúram po odsatí tuku. Želateľný konečný efekt sa dosahuje po úplnom zmiznutí opuchu.

"Nabanánujte sa"

Málokto vie, koľko blahodárných účinkov na náš organizmus má práve banán. Prinajmešom je rychlým zdrojom energie. Banán patrí k najstarším plodinám na svete. Pôvodom sú banánovníky z oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie, kde ich ľudia využívajú už takmer 3500 rokov!

V porovnaní s jablkom, obsahuje banán štvornásobne viac proteínov, dvojnásobne viac uhlohydrátov, tri krát viac fosforu, päť krát viac vitamínu A a železa, a dvojnásobok iných vitamínov a minerálov.  Jeho bohatosť na potasium ho robí ovocím z najvyššou známou hodnotou.  Jeden banán denne drží vášho lekára v nedohľadne.  Banán obsahuje tri prírodné cukry - cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanú s vlákninou. A banán dáva okamžitý podpornú a substančnú dávku energie.

Po namáhavom fyzickom alebo psychickom výkone zaručene postaví na nohy. Hoc len malý kúsok sa rýchlo premení na vybitú energiu. Výskum potvrdil, že dva banány obsahujú dostačujúcu dávku energie potrebnej na výdatné 90-minutové cvičenie. Nie je divu, že
banán je obľúbeným stravovacím doplnkom športovcov. Ale energia nie je tým jediným, čím nás môže  banán  držať fit.

Dokáže tiež pomôcť prekonať podstatné množstvo chorôb a neželaných stavov, tvoriac tak prvok ktorý by mal byť určite pridaný do našej stravy.

Depresia: Podľa posledných výskumov vykonaných na MIND medzi ľuďmi trpiacimi na depresiu veľká časť z nich sa cíti výrazne lepšie po požití banánu. To je preto, lebo banán obsahuje tryptophan, druh proteínu  ktorý telo premení na serotonín, známy ako uvoľňujúci a
relaxačný prvok ktorý zlepšuje náladu a celkovo vás robí šťastnejším.

Pro Menštruačné Syndrómy: Zabudnite na tabletky  - nabanánujte sa. Vitamín B6 ktorý sa v banáne nachádza vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, čo pozitívne zaúčinkuje na vašu náladu..

Anémia :Vysoký obsah železa v banánoch dokáže stimulovať hemoglobín v krvi a pomáha v prípade anémie.

Krvný tlak: Toto jedinečné tropické ovocie má extrémne vysoký obsah Potasia a pritom nízky obsah soli, a to robí banán perfektným nástrojom v boji proti krvnému tlaku. Naviac, US Food and Drug Administration práve povolila banánovému priemyslu aby mohla oficiálne vyhlasovať schopnosti tohto ovocia na znižovaní rizík krvného tlaku a infarktu.

Mozgová sila: 200 študentov na škole v Twickenhame ( Middlesex, England ) dostávalo tento rok výpomoc počas skúškového s banánovou potravou: na raňajky, desiatu a obed ako prostriedku na zvýšenie výkonnosti ich mozgu. Výskum dokázal, že toto ovocie, nabalené potasiom dokáže pomáhať a robiť študentov oveľa sústredenejšími.

Trávenie: Vysoký obsah vlákniny v strave tvorenej banánmi pomáha upraviť  činnosť tráviaceho traktu do normálu a pomáha prekonať problémy bez použitia laxatív.

Kocovina: Jeden z najrýchlejšie zaberajúcich spôsobov odstránenia poopi-cových stavov je urobiť si banánovo mliečny  šejk osladený s medom. Banán utíši žalúdok a s pomocou medu vybuduje naspäť zničené hladiny cukru v tele, zatiaľ čo mlieko utíši a znovu  zavodní váš
systém.

Pálenie pri srdci: Banány majú účinok ako prírodný antacid v tele, takže ak máte problémy s pálením pri srdci, zjedzte banán na úľavu pri pálení.

Ranné bolesti: pár súst banánu medzi jedlami pomáha udržať hladinu cukru vo vyvážení a odstraňuje ranné bolesti.

Komárie bodnutia : Predtým ako siahnete pre krém na ošetrenie bolestivého vpichu po komároch, vyskúšajte potrieť bolestivé miesta vnútrajškom z banánovej šupky. Veľké množstvo ľudí zistilo, že banán je neuveriteľne účinný v znížení pálenia a podráždenosti pokožky.

Nervy: Banány majú vysoký obsah B vitamínov čo tíši nervový systém.

Žalúdočné vredy: Banán je používaný ako diétne jedlo pri zažívacích problémoch pre svoju hladkú textúru a jemnosť. Je to jediné surové ovocie, ktoré môže byť požívané bez bolestí i v chronických prípadoch. Banán taktiež dokáže neutralizovať nadmernú kyselinu a znižuje
podráždenie tým že jemne vystelie steny žalúdka.

—————

Späť